positief over je kind

Zo voelt het als er positief over je kind gesproken wordt

Daniël loopt één ochtend in de week stage bij de Jumbo. Een stage geregeld door de ALEZ, de academie, waar hij sinds augustus vorig jaar naar toe gaat. Na vier stageochtenden zouden we evalueren hoe het gaat en beslissen of hij ermee door zou gaan. Ik zat bijna in tranen bij de evaluatie afgelopen dinsdag, want zo vaak gebeurt het niet dat er zo positief over je kind gesproken wordt.

Al na de eerste dinsdag kwam Daniël enthousiast thuis. Het was zo leuk en Patricia, die hem vanuit de Jumbo begeleidt, was zo aardig.
Na de tweede dinsdag wist hij thuis alle namen van zijn collega’s op te noemen. Toen ik hem de derde dinsdag wegbracht -het is nog te ver om alleen te fietsen, werd hij overal in de winkel begroet. Die ochtend had hij geholpen om de vrachtwagen in te laden met lege dozen. 

Hier thuis ging het opeens over schappen, spiegelen, rolcontainers, emballage. Een nieuw jargon en een nieuwe wereld. Eigenlijk zou hij vier ochtenden gaan en dan zouden we de vijfde dinsdag evalueren. Maar aan het einde van de vierde ochtend vroeg z’n begeleider: ‘Het gaat zo goed, komt hij volgende week dinsdagochtend ook?’
In z’n stageboek stond achter de taak ‘kartonbak vervangen’ dat Daniël dat helemaal zelfstandig had gedaan.

Ik keek met open mond van verbazing naar Daan. Ik had wel verwacht dat hij het leuk zou vinden, maar dat het zo goed zou gaan, dat hij het zo snel zou oppikken, dat had ik niet verwacht. Hij verbaasde zelfs mij. Het is nog maar een jaar geleden dat we afscheid namen van het VSO. Toen vonden ze daar dat hij geen initiatieven nam en niet zelfstandig genoeg was om stage te gaan lopen. 

Positief over je kind

De middag na de vijfde stage-ochtend zaten we bij de Jumbo voor de evaluatie. Daniël met een smile van oor tot oor. Aan tafel de baas van het team waar Daniël onder valt en de filiaalmanager.
‘Hij is van harte welkom om zo lang te blijven als hij wil’, zei de filiaalmanager.
En de baas: ‘Daniël heeft een enorme progressie laten zien in vijf weken. Werkt echt hard en pikt nieuwe dingen snel op. We laten hem steeds meer zelfstandig doen. En dat is superleuk. De klanten reageren enthousiast, net als mijn team. Ze halen extra motivatie uit Daniël in hun midden, vinden het heel tof dat hij er is en zo zijn best doet.’

Ik zat erbij, hoorde het aan en voelde een traan branden. Dat er zo positief over je kind gepraat wordt, dat gebeurt echt veel te weinig. Hoe vaak moeten we niet opboksen tegen vooroordelen, tegen lage verwachtingen en tegen mensen die denken dat hij niets bij te dragen heeft aan de samenleving? Of zelfs vinden dat hij niet geboren had hoeven worden?

En om dan te horen dat hij anderen motiveert door zichzelf te zijn en met zoveel zichtbaar plezier samen te werken, ik was er stil van.  

passend onderwijsNa de basisschool, zocht Silvie naar een fijne plek op een middelbare school. Uiteindelijk had ze geen keuze en werd het ‘t VSO. Over die zoekocht, schreef ze een hele serie blogs, die in dit e-book verzameld zijn.