Zakelijke vragen met een emotionele ondertoon

We zitten bij de notaris, ons testament is nog van 2003 en heeft duidelijk een update nodig. We zijn bij deze notaris terechtgekomen omdat zij ervaring heeft met gezinnen met een zorgintensief kind. En omdat ze werd aanbevolen als nuchter en wars van toeters en bellen.

Ze weet duidelijk waar ze het over heeft en heeft veel vragen over ons testament voor ons. Hoe willen we dat Daniël erft? Hoeveel willen we dat hij erft? Hoe zien we de rol van zijn broers? Vanaf welke leeftijd kunnen zij zijn bewindvoerder worden? Wie zou zich verantwoordelijk moeten voelen om hen te helpen, bijvoorbeeld met de verkoop van het huis?

Zakelijke vragen met een emotionele ondertoon. Niet alleen omdat het gaat over de vraag ‘wat als we er niet meer zijn?’ Een situatie die me bij voorbaat al een brok in mijn keel bezorgt. Maar ook omdat haar zeer terechte vragen zo pijnlijk duidelijk maken dat Daniël zijn toekomst anders gaat verlopen dan die van Simeon en Julian. Dat de verschillen tussen Daan en zijn broers steeds groter aan het worden zijn.

‘Wat is je grootste angst?’ vraagt de notaris.
‘Dat er iemand misbruik van hem gaat maken, als bekend wordt dat hij erft’, reageer ik onmiddellijk en moet glimlachen. Glimlachen omdat Daniël in iedereen vertrouwen heeft, nooit iets negatiefs van iemand zal denken. Een prachtige eigenschap, maar helaas zit de wereld niet altijd zo in elkaar.

Weer thuis leggen we aan Julian uit wat onze plannen zijn. Hij is nu 18, we willen hem een stem geven in hoe we hun toekomst vastleggen.‘Maar het is toch logisch dat ik dan Daniël zijn bewindvoerder wil zijn?’ zegt hij.
‘Dat is fijn om te horen’, knikken we. ‘Dat zouden we ook graag willen. Maar de vraag is of je ook bewindvoerder kán zijn. Wat als je in de tropen zou willen gaan werken? Dat ligt met jouw studiekeuze best voor de hand. Dan is het niet handig als je ook verantwoordelijk voor Daan bent. En we willen niet dat hij jouw toekomst inperkt.’

We hebben niet meteen op alle vragen van de notaris een antwoord. Ook al zijn haar voorstellen rechttoe rechtaan en dus helder en overzichtelijk. We hebben tijd nodig om erover na te denken en de vragen van hun emotionele lading te ontdoen.