zelf ziek

Wat als je als ouder-van zelf ziek wordt?

Elke dag zijn er weer nieuwe mensen ziek, nieuwe mensen die in het ziekenhuis terecht komen. Omdat het cornonavirus ook hen heeft besmet. Wat als het jou, ouder van een zorgintensief kind treft? Hoe ga je daar dan mee om? De Vlaamse Miet, moeder van drie waarvan twee zorgintensief, vertelt.  

Anderhalve week met vage klachten. Een kriebel in de keel en een vervelend kuchhoestje, af en toe lichte koorts die vlot weer zakt zonder medicatie. Een dag heel erg misselijk. Hoofdpijn. Na enkele dagen een drukkend gevoel op de borst en benauwdheid. Mijn lichaam gaf duidelijk aan dat ik het rustiger aan moest doen, toen ik plots steeds feller naar adem moest happen.

Toen ik in de ziekenwagen stapte, dacht ik vooral aan één ding: mijn risicopatiëntje! Het moet behoorlijk dramatisch geklonken hebben,toen ik zijn papa smeekte om hem alsjeblieft goed in de gaten te houden.

Er kwam geen test, want ik mocht terug naar huis. Met de boodschap dat ik er vanuit moest gaan dat ik het coronavirus te pakken heb en me daarnaar moest gedragen. Maar zeker weet ik het niet.
Ik rust nu vaker. Geregeld op mijn buik gaan liggen helpt. Mijn man verzet bergen werk om ons gezin draaiende te houden.

Mijn grootste zorg blijft: wat met mijn risicopatiëntje? Heb ik het nu effectief? Hoe kan ik mijn kind beschermen? Is dat wel haalbaar? Loopt hij effectief meer risico om ernstig ziek te worden of is hij sterk genoeg? Was zijn luchtweginfectie van twee weken geleden misschien Corona en is hij er dus al vanaf? Of maakt de nasleep daarvan hem net kwetsbaarder?

Corona? Ja of nee? Veel vraagtekens. Best wel wat zorgen. En ik hap naar adem.

Miet Neetesonne is een Vlaamse moeder van 3 jongens, onder wie 2 met een beperking. De middelste heeft ASS en een mentale beperking, de jongste heeft een zware meervoudige beperking en functioneert op het niveau van een baby (hij heeft BPAN, een ernstige neurologische aandoening). Hoe haar leven verloopt deelt ze op haar blog.

Lees ook hoe wetenschapper Jorien ons een digitale hart onder de riem steekt.