tuig

Wat als dat rellende tuig jouw zorgintensieve zoon is?

Ook hier in huis keken we onthutst naar de avondklokrellen. Net als jij waarschijnlijk. Zomaar uit het niets, waren daar opeens hele hordes die rellend, plunderend, stenengooiend en vuurwerkafstekend door veel te veel steden trokken. Boos op alles en iedereen. En vast net als bij jou, was ook mijn eerste reactie: opsluiten die lui en heel hard aanpakken.

‘Tuig’, noemde Mark Rutte ze. En ook de gehele Tweede Kamer vond dat dat tuig hard moesten worden gestraft. Geen taakstraffen, maar opsluiten en de schade vergoeden. Terecht, natuurlijk. Maar er bekroop me ook een wat onrustig gevoel. Want wie is dat tuig nou eigenlijk?

Zoals al die analyses op TV en in de kranten al snel lieten zien, bevonden zich ook in deze groep relschoppers veel meelopers. Jongens en mannen -sorry, ik heb echt bijna geen vrouwen gezien – die zich hadden laten ophitsen en bezweken onder de groepsdruk om die steen naar de politie te gooien.

Ik moet steeds aan hun moeders denken. Aan de moeders die hun kind kennen en hard werken om ‘m op het rechte pad te houden. Aan de moeders van jongens met een licht verstandelijke of andere beperking, die er zeker ook bij waren. Jongens die mee willen doen, erbij willen horen en groepsdruk niet kunnen weerstaan.
Want wat als dat jouw gevoelige jongen is, die vanwege zijn licht verstandelijke beperking begeleid woont, niet veel zelfvertrouwen heeft en de gevolgen van zijn daden niet altijd goed overziet? En nu de pech heeft, zich aan de verkeerde mensen op te trekken?

Tuig?

Is hij ook tuig? Moet hij ook worden opgesloten? Met alle gevolgen van dien. Denk alleen maar aan de plek in dat begeleid wonen-project; die houden ze geen weken of maanden vrij. En dan? Dan heeft hij een strafblad, hoe houdt hij – en jij – zijn leven dan op de rit?

We kunnen al dat tuig over één kam scheren en opsluiten. We kunnen ook de mensen erachter blijven zien en straffen op maat, zodat we erger voorkomen.

 

Wat Niemand Weet...Voor de ene ouder betekent zorgintensief letterlijk 24 uur per dag handen uit de mouwen. En voor de ander betekent zorgintensief vooral zorgen in je hoofd. Maar altijd geldt dat niemand weet hoe het is, tot je weet hoe het is. Geef daarom ons boek Wat Niemand Weet cadeau.