verhouding met je lijf

Hoe is jouw verhouding met je lijf eigenlijk?

'En nu ben ik aan de beurt,' besloot Dian Gaustad in 2014, na zes jaar vooral zorgmoeder te zijn geweest en op dat moment hoogzwanger van de derde. 'Wat ik daarmee bedoelde, was dat ik iets echt voor mijzelf wilde gaan doen', vertelt ze in dit blog. 'Mijn vriendinnen verklaarden me voor gek dat ik in mijn situatie een nieuwe opleiding wilde beginnen.'

Door mijn dochter Noor (toen 6 jaar) met ernstige motorische beperkingen (Cerebrale Parese) begon ik anders te kijken naar lichamelijk welzijn. Daarbij kwam bij mij de vraag naar voren: Hoe beweeg je je door het leven? En meer nog: Hoe ervaar je meer kwaliteit van leven?
Ik zag dat aanraken haar hielp om rust te vinden. Ze kon haar eigen lichaam voelen en was even minder over-alert op de buitenwereld. Ze kon even op adem komen en indrukken verwerken. Vooral zag ik dat ze het fijn vond.

Zo kwam ik uit bij Holistische Massage en heb ik inmiddels mijn eigen Praktijk voor Massage en Bewustwording. Daar geef ik Holistische massagebehandelingen met als insteek een vriendschappelijke verhouding te krijgen met je eigen lijf en alles wat daarin te voelen is.

De verhouding met je lijf

Noor had niet zo’n vriendschappelijke verhouding met haar lijf; weinig motorische functionaliteit, veel pijn, emoties en gevoelens overspoelden haar, waardoor er veel schrik en angst in haar lijf zat en nog steeds zit.
Om eerlijk te zijn, werd mijn eigen houding naar mijn lichaam ook minder vriendschappelijk. Mijn lijf dat hard voor mij werkte, gaf signalen van spanning en vermoeidheid aan, zowel fysiek als mentaal. Ik kon of wilde ze niet voelen, want ik moest door. Onbewust had ook ik strijd met mijn lichaam, wat resulteerde in een ernstige burn-out.

Wat ik heb geleerd

Wat ik nu weet, en aan den lijve heb ondervonden, is dat het luisteren naar die signalen juist helpt om te kunnen blijven staan. Je leert aan te voelen waar je grenzen liggen en wat wel goede stappen zijn om te ondernemen en wat niet. Je leert om te gaan met gevoelens en emoties zonder dat ze je overspoelen.
Als je veel aan je hoofd hebt of veel zorg te dragen hebt, lijkt het ingewikkeld om te beginnen met luisteren naar de signalen. Tijdens een massagebehandeling word je daarin begeleid. Dat gaat in stapjes en begint met even helemaal niets te hoeven doen. Je hoeft niets te bedenken, te vertellen, te verklaren of te begrijpen. Je hoeft zelfs nog niets bewust te voelen.

Door de aanraking van jouw lichaam kom je tijdens de massage terug in je lijf. Aanraking is heilzaam. Het helpt lichaam en geest te ontspannen. Het helpt het zenuwstelsel te ontprikkelen en door aanraking komen lichaamseigen stofjes (endorfine en oxytocine)  in ons lichaam vrij die stress verminderen en geluksgevoel verhogen.

Gratis massage voor jou!

Omdat ik andere ouders-van dat ook van harte gun, sluit ik aan bij de landelijke Dag van de Mantelzorg op 10 november. Met vijftig Holos collega’s geven we samen 150 gratis holos massages (!) weg in de maand november (afspraken kunnen later plaatsvinden). Aanmelden kan bij de deelnemende Holos masseurs en therapeuten in de link.

Wat Niemand Weet...Niet alleen je lijf heeft aandacht nodig,  je hoofd ook. Lees in ons boek Wat Niemand Weet al die zo herkenbare verhalen en voel je erkend in al je gedachten over de zorg voor je kind!