ander beleid

‘Het is tijd voor een ander keuzes. Voor een ander beleid. De rek is eruit.’

Merel krijgt een telefoontje van de fysiotherapeute van Hester. Ondanks dat ze er zakelijk mee omgaat terwijl ze groente staat te snijden hakt het er toch in.

‘Het is tijd voor een ander beleid’, zegt Hesters fysiotherapeute door de telefoon. Het is aan het einde van de middag en ik sta groente te snijden met mijn smartphone tussen mijn oor en mijn schouder geklemd. Na deze zakelijke, inleidende zin volgen de woorden waarvan ik wist dat ze ooit zouden komen. Dat ze niet lang meer op zich zouden laten wachten. Die ik eigenlijk al maanden aan zag komen, waar ik op voorbereid was, of dacht te zijn, maar die toch snoeihard aankomen nu ze er eenmaal zijn.

De fysiotherapeute heeft haar best gedaan het staan en stapjes maken zo lang mogelijk te blijven oefenen met Hester, maar het wordt te zwaar, vertelt ze. De rek is eruit. Voor haar, voor de verzorging, voor Hester zelf. Het lukt niet meer. De ergotherapeut gaat meekijken. Er moet een tillift komen. Ook de rompbalans verslechtert steeds verder. We moeten na gaan denken over een korset.

Ik voer er een rustig en zakelijk gesprek over. Maak afspraken. Mijn stem klinkt me vreemd normaal in de oren. Zelfs mijn handen trillen niet en het lukt ook prima om de Thaise curry verder klaar te maken. Maar als ik opgehangen heb en aan tafel ga zitten om te eten val ik stil.

‘Het is tijd voor een ander keuzes. Voor een ander beleid. De rek is eruit.’
Premier Rutte zegt soortgelijke woorden als de fysiotherapeute paar uur later uur opnieuw. Ik kijk naar de zoveelste persconferentie en hoor de nieuwe maatregelen, cijfers, de onderbouwing. Dit gaat over een totaal ander, wereldwijd veel ingrijpender en groter probleem dan dat van mij en Hester, maar toch klinken de woorden hetzelfde. ‘Ander beleid’. Maar voor mij komt het zoveel minder hard aan dan diezelfde woorden vanmiddag.

angsthaasDe rek is er al lang uit bij gezinnen met een kind dat anders is. Maar we blijven doorgaan, overeind en liefdevol voor onze kinderen zorgen. En ja anders zijn heeft ook zijn mooie kanten. Die kanten worden beschreven in de fabel ‘Angsthaas en de anderen’. Heb jij hem al in huis?