thuisonderwijs

Speciaal thuisonderwijs gaat toch net even anders

Binnen drie dagen had de school van Simeon, onze brugklasser, het onderwijs online gezet. Hij gaat dus al bijna vijf weken op zijn eigen kamer naar school. Daniël z’n VSO deed er iets langer over, maar na een week kon ook hij aan de slag. De taakkaart die de juf iedere dag online zet, maakt hij aan de keukentafel. En wij genieten volop mee.

Wachtwoorden

De uitleg in de eerste email van de juf leek zo helder. Via de eigen pagina van de school naar Google Classroom, taakkaart openen en hup aan het werk. Maar we hadden buiten De Wachtwoorden gerekend.
‘Daan, weet jij je wachtwoord voor de schoolpagina?’ vroeg ik hoopvol. ‘En je wachtwoord voor Nieuwsbegrip?’ ‘En voor Scula?’
Ik keek Daniël in zijn lieve blauwe ogen en mailde de juf. Het lijstje wachtwoorden ligt nu op een veilige plek in ons kantoor.

De weg kwijt

Navigeren in Google Classroom bleek een kunst op zich. Toen ik met een verhit gezicht meer dan vijftien tabbladen open had staan, de taakkaart met de lessen van de dag kwijt was en Daniël al lang en breed op de bank zat met Spotify  op zijn telefoon, was daar gelukkig de brugklasser. Hij wist wél aan welke knoppen we moesten draaien.

Bingo

Na een tijdje kreeg de school duidelijk lol in het thuisonderwijs. Er kwamen filmpjes. Daan z’n juffen uit de eerste hadden met veel plezier lessen geldrekenen opgenomen, waar Daniël lachend, maar ook geconcentreerd naar keek. Ze maakten ook een bingofilmpje, Daan kreeg zijn bingokaart per post. Nauwgezet kruiste hij de cijfers op zijn kaart door en riep enthousiast ‘bingo’ tegen het scherm. En was verbaasd dat de juf niet reageerde.

Vliegje op de muur

Google Hangout, ook zoiets ingewikkelds. Geen idee op welke knoppen ik klikte, maar plotseling had ik de juf op het scherm en kon zij ons zien. Bijna de hele klas was er en Daniël kletste gezellig mee. Ik zat aan de andere kant van de keukentafel te werken en was plotseling dat vliegje op de muur van het klaslokaal. En luisterde ongegeneerd mee.

WC-rollen

Onder het mom ‘Wees creatief met WC-papier’ leeft de gymdocent zich iedere week uit. Bowlen met lege flessen en rollen wc-papier als bal, zelfs Simeon en Julian deden mee. En dat squats oefenen met wc-papier op je hoofd best een goed idee is, laat Daan zelf even zien.

 

Thuisonderwijs

Hoe gaat het thuisonderwijs bij jullie? Heb je nog tips en trucs of hilarische verhalen? Laat ze achter op de Facebookpagina Wat Niemand Weet