onderdeel van de familie

Heb jij ook een tante Sjaan in je familie?

Daniël houdt heel erg van puzzelen. Met enige regelmaat bedekt hij de hele vloer van de woonkamer met puzzels. De stukjes worden ook steeds kleiner; laatst hebben we alle puzzels met minder dan 200 stukjes opgeruimd. Als ik hem dan zo zie zitten, geconcentreerd bezig, puntje van zijn tong uit zijn mond, meebewegend met de muziek die hij er altijd bij wil, moet ik altijd aan tante Sjaan denken.

Tante Sjaan was mijn oudtante: de jongste zus van mijn oma. Een nakomertje, ze had het syndroom van Down. Toen ik jong was, woonde ze in een zorginstelling en ging ze ieder weekend bij een broer of zus logeren. En omdat wij netjes iedere zondag bij opa en oma op bezoek gingen, zag ik tante Sjaan met enige regelmaat. Ze was onderdeel van de familie.

Onderdeel van de familie

Tante Sjaan was toen natuurlijk al oud, met een ingevallen gezicht door een gebrek aan tanden. Ze gaf natte zoenen, die me de rillingen gaven. Zelfs als kind viel me op hoe iedereen haar altijd op een natuurlijk manier haar een eigen plek gaf. Mijn opa -haar zwager- die met haar zat te kletsen en moest lachen om haar grapjes. Mijn ooms en tantes die, in mijn beleving, altijd blij waren om hun tante Sjaan weer te zien. Ze hoorde erbij, ze was onderdeel van de familie. En zelf vond ze dat niet meer dan logisch. 

En zo herinner ik me haar. Rimpelig, oud, lachend aan de grote tafel bij mijn opa en oma. Met een kopje koffie voor zich en altijd bezig aan een moeilijke puzzel met heel veel stukjes. Waar ik bewondering voor had, want zo goed was ik niet in puzzelen. Geconcentreerd was ze aan het werk, puntje van haar tong uit haar mond. Meebewegend met het geroezemoes van alle familieleden om haar heen.

Als ik over Daniël zijn toekomst nadenk, maak ik me met enige regelmaat zorgen. Maar als ik hem dan zo zie puzzelen en dat beeld van tante Sjaan komt in me op, heb ik er weer alle vertrouwen in. Ook met hem komt het wel goed, ook hij is onderdeel van een familie en zal altijd z’n eigen plek hebben.

covers Lotje&coDat familie altijd belangrijk is, zowel voor jou als je kind, blijkt uit alle verhalen die we deelden in het tijdschrift Lotje&co. Ontbreekt er nog een exemplaar in je collectie? Of ben je nieuwsgierig naar het tijdschrift? Bestel nu jouw exemplaar.