Spotify-playlist

Als er ruzie over Daniël zijn Spotify-playlist ontstaat

Het begon met een discussie over het vak Frans. Het enige schoolvak waar Simeon echt een hekel aan heeft, ook al is meneer C, de leerkracht, wel leuk. En het eindigde met de hele dag door tot vervelends toe gesprekken over Alex de leeuw, Marty de zebra en King Julien hier in huis. Dit gebeurde er.

‘Wat heb je eigenlijk voor Frans deze week?’ vroeg ik op maandag tijdens het avondeten aan Simeon. Omdat hij dik onvoldoende staat, nemen we iedere week de studiewijzer door. ‘We moeten een mondelinge overhoring voorbereiden.’
‘O, en waar moet dat over gaan?’
‘Over een Franse artiest die we zelf mogen kiezen. Maar ik ken helemaal geen Franse artiest. Als inspiratie heeft meneer C een Spotify-playlist gemaakt.’
‘Leuk, die zoeken we op’, reageerde ik meteen. Want ik was natuurlijk benieuwd welke Franse evergreens daar op zouden staan. Ik pakte mijn telefoon, had de lijst snel gevonden en even later klonk er Franstalige muziek over onze boxen.

Daniël was kip aan het eten, had zich niet met het gesprek bemoeid, maar reageerde nu als door een wesp gestoken. ‘Nee, nee, niet jouw Spotify, mijn Spotify-playlist!’ Hij stond onmiddellijk op om zijn telefoon te zoeken.
‘Nee Daan, nu even niet jouw muziek. We luisteren nu naar de muziek van meneer C, van Simeon zijn school.’
‘Nee, mijn muziek, mijn telefoon’, boos wilde hij zijn eigen playlist opzoeken. Ik begreep hem wel, muziek is zo zijn ding hier in huis. En eerlijk is eerlijk meestal luisteren we ook naar zijn muziekkeuze. Vooral ook omdat hij een goede muzieksmaak heeft. Maar deze avond dus even niet.

Zijn Spotify-playlist

‘Niet stomme Frans, alleen Engelse muziek. Franse nu uit!!’ Nog bozer keek hij ons aan.
‘Eten Daan, we luisteren nu echt even hier naar’, maande ik hem tot kalmte. ‘Ga nu maar eten.’
We praatten met Simeon door over zijn mondeling. Mokkend ging Daniël zitten. Het is altijd al lastig als hij niet in het middelpunt van de belangstelling staat. Maar als het dan ook nog over muziek gaat, is het helemaal moeilijk. 

Ondertussen was het derde liedje van de lijst van meneer C afgelopen. Snel liet ik aan Simeon zien welk nummer eraan kwam en samen zetten we ons schrap. Dit ging mis.
Meteen toen de eerste tonen van ‘Non, je ne regrette rien’ klonken, vloog Daniël uit zijn stoel omhoog. Dit was, zijn muziek, één van zijn favoriete liedjes, en daar mochten we echt alleen via zijn telefoon naar luisteren. En niet Simeon z’n stomme school-lijst. 

Madagaskar 3

‘Maar waarom is dit jouw muziek?’ vroeg Harro onschuldig, terwijl Edith Piaf verder zong.
Daan stampvoette en keek zijn vader aan alsof hij gek was. Wist hij dat dan niet? ‘Is van Madagaskar 3, van politie. Is mijn muziek, punt uit!’
Simeon en ik konden onze lach bijna niet inhouden, Daniël was te voorspelbaar. Naast muziek, is uiteraard films kijken zijn grote hobby. En dus zijn liedjes-uit-films altijd favoriet. 

We hebben afgelopen week verplicht Madagaskar 1, 2 en 3 gekeken en Daniël mengt Alex, Marty en King Julien te pas en nog veel vaker te onpas door onze gesprekken. Tot Simeon gisteravond verzuchtte: ‘Was ik maar nooit over dat Frans mondeling begonnen…’

Wat Niemand Weet...Meer lezen van Silvie over haar altijd drukke jongenshuishouden? Koop dan ons boek Wat Niemand Weet en lees naast haar blogs ook de blogs van andere ouders-van.