vaccinaties

Over vaccinaties, de Britse variant en de lockdown

Wensten we elkaar twee weken geleden nog een gelukkig nieuwjaar en wisten we zeker dat 2021 veel beter zou worden, nu vraag ik me dat serieus af. Want het is best leuk dat we licht aan het einde van de tunnel hebben, maar hoe lang is die tunnel eigenlijk nog? 2021 is pas 13 dagen oud, maar de glans lijkt er al aardig vanaf. Lees mee.

Vaccinaties onder de 18

Verwoord door Annemarie Haverkamp in haar veelgelezen column, komen we tot de ontdekking dat onze kwetsbare kinderen niet in aanmerking komen voor de vaccinaties. Ook niet als Covid echt gevaarlijk voor ze is. Annemarie voor Omroep Gelderland: ‘En wat blijkt, het Pfizer-vaccin, waar ze mee begonnen zijn, die is getest vanaf zestien. Hij (haar zoon) is zestien. Maar omdat van hoger hand is bepaald dat we in Nederland vanaf achttien vaccineren, komen we ook daarvoor niet in aanmerking.’

Wanneer zijn wij en onze pgb’ers aan de beurt?

Ook realiseren we ons deze week dat onze pgb’ers, wij zelf als ouders van zorgintensieve kinderen en mantelzorgers niet eens op de vaccinatie-routekaart staan. Alsof we niet bestaan, kijk zelf maar. Of vallen we onder ‘alle overige zorgmedewerkers’ die pas in in het 2e kwartaal aan de beurt zijn? Of onder ‘medewerkers gehandicaptenzorg’ en krijgen we wonder boven wonder toch onze oproep?

De gehandicaptenzorg

Ook al deze week: de mensen die dag en nacht voor onze niet thuiswonende kinderen zorgen, lijken buiten de boot te vallen. Terwijl de medewerkers in de gehandicaptenzorg eigenlijk vooraan in de rij stonden op diezelfde routekaart. Er is vaccin-schaarste en dus lijken ouderen voor te gaan. Boris van der Ham, bestuursvoorzitter van de VGN op NPO-radio1: ‘Voor de mensen met de meest complexe aandoeningen telt iedere week.’
Op Twitter schreef hij over zijn taaie gesprekken met het ministerie. Maar blijkbaar hebben die effect. Want gisteravond op de persconferentie zei Hugo de Jonge toch echt dat volgende week ook de bewoners van instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, ingeënt gaan worden.

Zie daar de Britse variant

Net in het nieuwe jaar werden we opeens opgeschrikt door nare beelden bij de Londense ziekenhuizen. Niet door de Brexit, maar door de Britse variant van het virus. Zijn dat de schrikbeelden die we over een paar weken hier kunnen verwachten? We mogen toch hopen van niet, want hoe kunnen we onze kinderen nog beter beschermen dan we al doen? Alsjeblieft geen code zwart. 

Gezellig in de lockdown

We snappen het helemaal, zeker met de Londense beelden op ons netvlies, maar de verlenging van de lockdown valt zwaar. Nog meer thuisonderwijs, wat zal je nu nog weer eens gaan doen? Of misschien is jullie school wel open, maar maak je je zorgen over de veiligheid. Afstand houden is en blijft ingewikkeld. Dagbestedingen die al maanden zo goed als dicht zijn, of maar een beetje open. We kunnen er niet even uit voor de nodige ontspanning, het gaat echt wringen. En het gaat echt nog wel even duren ben ik bang.

De glans van 2021

En dan heb ik het maar niet over alles wat er in de VS is gebeurd en nog gaat gebeuren. Of de toeslagenaffaire. We moeten het blijkbaar zelf doen, we moeten 2021 zelf oppoetsen zodat het jaar z’n glans weer een beetje terug krijgt. Hoe we dat doen? Even naar onze kinderen kijken en hun veerkracht lijkt meer dan voldoende.

Wat Niemand Weet...Nee, over vaccinaties gaat het in ons boek Wat Niemand Weet niet…Maar wel over alle andere onderwerpen waar ouders van zorgintensieve kinderen tegenaan lopen. Heb jij m al in huis?