brus uit huis

En dan gaat de grote brus uit huis

Als we samen zijn studentenkamer poetsen, dringt het pas echt tot me door: Julian, Daniël zijn grote broer, gaat uit huis. Hij gaat studeren, zijn vleugels uitslaan en laat ons vieren in een nieuwe samenstelling en een nieuwe dynamiek achter.  ‘Wat ga je doen in Wageningen?’ heeft Daniël ondertussen al heel vaak gevraagd.

En dan gaat de grote brus uit huis. Ik heb Wageningen eerst maar eens ingetekend op de grote landkaart van Nederland die in onze keuken hangt. ‘Kijk Daan, hier gaat Julian wonen, in Wageningen.’
‘Is in Gelderland?’ bekijkt hij de kaart zorgvuldig.
‘Ja dat klopt.’
‘Wat gaat doen Julian in Gelderland?’

We proberen het Daniël zo goed mogelijk uit te leggen, maar het blijft veel te abstract. Het past niet in zijn denkwereld dat zijn grote broer, waar hij zo tegenop kijken en waar hij zo graag dingen mee samen doet, straks niet meer thuis woont.
Woorden als universiteit, studeren, op kamers, student, zijn sowieso veel te ingewikkeld voor hem. Maar zelfs als we het vertalen naar ‘Julian gaat naar school in Wageningen om daar te leren over planten’, kijkt Daniël ons glazig aan. 

Brus uit huis

Dus mag Daniël mee als ik Julian op maandag met een auto vol spullen wegbreng. Verbaasd kijkt hij naar de bagage: ‘Pan en borden ook mee?’
‘Ja, ik ga toch in Wageningen wonen?’ Julian kijkt Daan met een broederlijke glimlach aan.
‘Ik ga missen Julian’, zegt Daan dan en slaat zijn armen om zijn grote broer heen.
‘Ik jou ook Daan!’ Julian knuffelt zijn broer terug. Hij vindt op kamers gaan heel spannend, maar kan dat in deze knuffel mooi verhullen.

‘Dit is mijn kamer’, zwaait Julian een anderhalf uur later een deur open in het grote studentencomplex.
Daniël lacht schaapachtig en kijkt rond zonder te reageren.
‘Kom je een keer logeren?’
‘Ik? Nee, ik blijf papa en mama wonen.’
‘Maar logeren is toch wel leuk, gaan we naar de dierentuin.’
‘O, ja dat is wel leuk’ Daan lacht heel even, maar blijft verder stil en gaat voorzichtig op het bed zitten. 

Dan kijkt hij plotseling op, kijkt nog een keer om zich heen en vraagt: ‘Waar is de keuken?’
Julian en ik schieten in de lach. Zo kennen we Daan weer; zich vooral druk makend om het eten. 

Geniet jij ook altijd zo van onze blogs? En zou je dat zelf ook willen doen? Doe dan mee aan onze workshop ‘De Kracht van Bloggen’ op vrijdag 25 september. Elise herself geeft de workshop en Silvie is er ook zeker bij!