opa's en oma's

Als je je opa’s en oma’s binnenkort weer kunt knuffelen

Daniël is gezegend met oma’s en opa’s die allemaal in goede gezondheid zelfstandig wonen, ondanks hun ondertussen respectabele leeftijden. Opa’s en oma’s om bij te logeren, mee te kletsen, te kaarten, grapjes mee te maken en te knuffelen. Opa’s en oma’s met belangstelling en het geduld om in zijn tempo mee te gaan. Alleen heeft hij ze al veel te lang niet in het echt gezien.

Gelukkig is er wel veel contact. Zo heeft Daan al sinds eind maart vorig jaar, iedere vrijdag online les van de ene oma. Ze maakt een dictee of ze doen oefeningen van de logopedie en ze lezen samen. Fijn voor Daniël en fijn voor oma.
Eind januari waren de andere opa en oma vlak achter elkaar jarig. Daniël wilde natuurlijk graag een feestje vieren, al was het maar via FaceTime. Dus trommelde hij zijn broers op om de ene dag voor oma en de andere dag voor opa te zingen.
Met hulp van onze fotojaarboeken maakten we als verjaardagskaart een fotocollage van al die keren dat ze ons in Amerika opzochten, toen de jongens nog klein waren. Opvallend was dat er vooral heel veel foto’s waren van opa of oma met Daniël. Als klein jongetje wist hij ze al om z’n vinger te winden.

Opa’s en oma’s

Dat online contact is best leuk, maar het is voor Daniël niet genoeg. Hij wil ze zien, knuffelen en vasthouden. Veel meer dan zijn puberende broers, waardeert hij de familieband en geniet hij van hun betrokkenheid.

Via het Jeugdjournaal heeft hij natuurlijk meegekregen dat alle oudere mensen een prik krijgen tegen corona. ‘Ik niet, ik ben 16. Maar opa en oma wel’, vertelt hij meerdere keren per dag.
‘Klopt Daan’, kon ik hem vorige week eindelijk het goede nieuws vertellen. ‘Oma heeft woensdag haar eerste prik gekregen.’
‘Echt?’ stralend keek hij me aan, ‘Jippie, ik ga oma straks een hele dikke knuffel geven!’
En gisteren kwam hij naar me toe: ‘Kijk opa ook!’ Had ie zelf gezien dat de andere opa in de familie-app zijn vaccinatie aankondigde. ‘Komt opa dan weer op bezoek? Gaan we grapjes maken…’

Daan is gezegend met zijn opa’s en oma’s, zeker nu hij ze toch echt binnenkort weer kan zien en knuffelen.

Wat Niemand Weet...Familie is belangrijk, niet alleen voor onze zorgintensieve kinderen, maar ook voor ons, de ouders-van. Ze vormen een netwerk waar we op terug kunnen vallen. Lees in ons boek Wat Niemand Weet hoe we ons staande houden.