vakantie met je zorgintensieve kind

7x Op vakantie met je zorgintensieve kind

Het was weer zomervakantie en ik moest zonodig een weekje weg. En was vergeten hoe heftig een vakantie met een zorgintensief kind zoals een Beer altijd is. Zoals je een pijnlijke bevalling vergeet, vergeet ik ook de vermoeidheid van het organiseren en overleven van een weekje weg met een kind dat zwaar autisme heeft plus een verstandelijke beperking. Daarom tips voor jou en mezelf -voor de volgende keer. Vul jij ze aan?

1. Niet doen! 

Ga gewoon niet op vakantie met je zorgintensieve kind.

2. Ga samen

Zoek een leuke andere ouder die blij is om mee te gaan en het samen te doen. Of neem iemand mee (huur desnoods een PGB-er) die jou kan helpen met het overeind blijven staan. Want vakantie is zwaar voor ons soort gezinnen. Ook een idee: voor volgend jaar minstens een half jaar van te voren een leuke stoere en vriendelijke vent aan de haak slaan die ook niet vies is van aanpakken.

3. ’n Glaasje -of twee

Als je zoals ik nooit alcohol drinkt, drink dan nu wel.

4. Puberende brussen

Zijn er broertjes of zusje mee die in de puberteit zitten, neem dan een vriendje mee. Of haal er eentje op voor een dagje, ook als dat vriendje op bijna een uur rijden zit van je vakantiehuisje. Dan heb je één zorg minder: het vermaken van de puber. Ook is het handig als er een winkel zoals de Action dicht bij het vakantiepark zit. Dan kunnen ze zelf de nodige onzin inslaan om lekker creatief bezig te zijn. Stoor je niet aan het hangen, het lange uitslapen en de troep die ze net als thuis maken. Je bent deze week immuun voor dit soort bijzaken. Het belangrijkste is overleven.

5. Negeer opmerkingen

Zorg dat je doof bent voor opmerkingen over het bijzondere gedrag van je mooie zorgintensieve kind. Ook is het handig dat je af en toe blind bent voor grappige kinderen die net als jouw kind op en neer gaan staan springen in het zwembad. Bedenk dat jouw kind hen en hun ouders nog het een en ander kan leren. Bedenk gelijk dat ouders met kleine gillende kinderen ook doen alsof ze blind en doof zijn. Dat schept een band.

6. Telefoon uit

Kijk niet teveel op je telefoon naar apps zoals Instagram of Facebook waar je vrienden hun zorgeloze vakantie etaleren aan het strand of het zwembad. Bedenk dat achter hun foto’s ook frustratie, jaloezie of leed schuilt. Vaak hebben mensen met de leukste vakanties de minste neiging alles op internet te delen. Ze hebben daar simpelweg te weinig tijd voor omdat ze aan het genieten zijn. Jij geniet als je kind geniet. En als je kind straks weer naar de dagbesteding of het logeerhuis gaat, is het jouw beurt. 

7. Denk om

Het begin en het einde van de vakantie zijn jouw eigen autistische momenten. Voel je niet schuldig als je overprikkeld reageert tijdens het in- of uitpakken. De stress die je dan ervaart kan je mooi gebruiken om te bedenken dat jouw kind zich altijd zo voelt. Dit zorgt voor nog meer begrip, empathie en liefde. Zo kan je er na die vakantie toch fris tegen aan.

Toen we weer in de auto zaten op weg naar huis hoorde ik Beer hard zeggen: ‘goed gevakantied’!!
Ik was de vermoeidheid en het feit dat ik nu zelf erg aan vakantie toe ben, onmiddellijk vergeten Daarom ga ik mijn tips nu echt bewaren voor volgend jaar.

Julie Hendriks, kunstschilder van beroep, zorgt alleen voor Beer van 19 en zijn zusje van bijna 13. Beer is een jongeman met zwaar autisme, een verstandelijke beperking en een spraaktaal stoornis. Beer woont thuis en gaat naar een dagbesteding voor een groepje met moeilijk verstaanbaar gedrag. Hij logeert één weekend per maand in een instelling. (Beer was in de documentaire van Romana Vrede bij De Wereld Draait Door.)

Lees ook hoe je kind, dat zo simpel lijkt te denken, op vakantie opeens rake opmerkingen kan maken!