
Mantelzorgen als brus is meer dan boodschappen doen
Onze andere kinderen krijgen er ongevraagd mee te maken: zorgen voor hun broer of zus met een beperking. Zeker de afgelopen 11 weken, met z'n allen thuis. Of de keuze om juist niet thuis te komen omdat je broer of zus te kwetsbaar is. Onderzoek laat zien dat ze vooral het 'zorgen maken om' zwaar vinden.
In deze ‘week van de jonge mantelzorger’ is er extra aandacht voor onze brussen. Voor de broers en zussen van ons zorgintensieve kind, die opgroeien met zorgen voor, rekening houden met en zorgen maken over. Niet dat dat per sé erg zou zijn, maar het is wel goed – en nodig – om aandacht te hebben voor het mantelzorgen als brus.
Zo’n 20% van de scholieren (tussen de 12 en de 16) heeft te maken met een langdurig zieke naaste, blijkt uit het onderzoek ‘Bezorgd naar school’ van het SCP en de Universiteit van Amsterdam. In ruim een kwart van de gevallen zijn dat broers of zussen van. Dus in elke klas van 25 leerlingen, zit minimaal één brus.
mantelzorgen als brus
Ook is onderzocht wat deze jongeren doen en waar ze tegenaanlopen. Herkenbare zaken, die we graag delen omdat ze een spiegel voorhouden.
Brussen herkennen zich vaak niet als mantelzorger. Het zorgen voor voelt niet als bijzonder, het hoort er gewoon bij. Vaak al hun hele leven. Hoe ‘gewoon’ ook die extra zorg kan wel voor stress zorgen.
Een leerling vertelde de onderzoekers: ‘Ik denk dat er een groot verschil zit tussen mantelzorger zijn en thuis in het huishouden helpen. Volgens mij ervaar je geen stress als je in het huishouden helpt. Ik denk ook na over hoe laat mijn broertje weer weg moet en of er dan al iemand thuis is.’
Deze uitspraak raakt aan een filmpje dat MantelzorgNL onlangs uitbracht. Een duidelijk filmpje, maar met wat ons betreft wel een opvallende zin: ‘Als jij thuis veel meehelpt door bijvoorbeeld boodschappen te doen (…) dan ben jij mantelzorger.’
De jonge mantelzorger helpt bij de persoonlijke verzorging van de brus, gezelschap houden of de huishouding. Maar zij vinden vooral ‘het zorgen maken om’ zwaar, zo lezen we in de samenvatting van het onderzoek.
Ondanks problemen op school, of een gebrek aan erkenning bij docenten of vrienden, ervaren veel van de geïnterviewden de zorg ook als een goede ervaring. Er zijn voor je broer of zus, betekenis hebben geeft ook een goed gevoel.
welke aandacht werkt?
Extra aandacht voor onze ‘andere’ kinderen is zeker van belang. De vraag die het onderzoek niet beantwoordt, is hoe doe je dat? Waar zitten zij op te wachten? Een gezinsuitje zonder je zorgintensieve kind? Even kletsen, een spelletje doen? Of juist met rust laten, of een uurtje later thuis goedvinden omdat je begrijpt dat het een cool feestje is?
Wat doe jij? Laat het ons weten via de Facebookpagina Wat Niemand Weet of stuur ons een berichtje via vertel@pickourbrain.nl.
Lees ook het verhelderende verhaal over de broer en zus van Ties, die zichzelf het centrum van het universum vinden.