kwetsbare leerlingen

Nog even over die kwetsbare leerlingen

Rutte zei veel vorige week maandag in zijn ernstige toespraak vanuit zijn Torentje. Het meeste was direct helder, een aantal opmerkingen bleek in de loop van vorige week voor meerdere uitleg vatbaar. Zoals de vraag wat nu een essentiële winkel is of een noodzakelijke reis. Een andere opmerking die tot verwarring leidde is zijn zinnetje over kwetsbare leerlingen.

De scholen zijn dus dicht tot in ieder geval 17 januari. Maar ‘in alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten.’ Zo zei Rutte het ongeveer en zo staat het ook op de site van de Rijksoverheid.
Maar wie zijn die kwetsbare leerlingen en vallen onze zorgintensieve leerlingen daar ook onder? 

Kwetsbare leerlingen

Ik heb de onduidelijkheid over die vraag de afgelopen week gevolgd op Facebook en Twitter. In eerste instantie gingen de meeste scholen voor speciaal onderwijs dicht, maar later zag ik steeds vaker berichten over (v)so-scholen die op 4 januari toch open gaan. Net als de Hema en Schiphol, moesten ook scholen zoeken waar de grenzen liggen. We worstelen deze dagen allemaal met dat dilemma: wat mag er strikt genomen en wat is veilig en verantwoord?

Alle verwarring, zoals emails van school die elkaar snel opvolgden en af en toe tegenspraken, zijn begrijpelijk. Maar de frustratie van menig ouder ook. Want wat als net jouw school wel dicht gaat en ook het online onderwijs niet zo goed weet te organiseren? Dan zit je kind ook in januari thuis en moet je (opnieuw) improviseren. 

Wij hadden toevallig op maandagavond, direct na die ernstige toespraak, een evaluatiegesprek met de twee leerkrachten van ALEZ, de privéschool die we voor Daniël aan het oprichten zijn.  ‘Officieel zijn we geen onderwijs’, zeiden de leerkrachten, ‘dus wat ons betreft blijven we gewoon open.’ ‘Fijn’, zeiden wij de ouders meteen. Want een kleine school met maar twee leerlingen is eigenlijk bij voorbaat al veilig en verantwoord.
Dus ging Daniël woensdag gewoon naar school. Terwijl z’n broer kon uitslapen want voor hem was de kerstvakantie opeens begonnen. En konden we op donderdag toch gewoon een schoolkerstlunch brengen. 

Nu even niets

Midden in al die onduidelijkheid en discussies is het nu opeens kerstvakantie en is het leven sowieso stilgevallen. Of je kinderen op 4 januari nu wel of niet naar school gaan, de komende twee weken zitten we met z’n allen thuis. Geniet ervan, even de rust en even de ontspanning. Dan duiken we in januari wel weer in al het gedoe, de onzekerheden en de vraag wanneer er nu echt licht aan het einde van de tunnel komt. 

Wat Niemand Weet...Zin om te lezen? Bestel dan nog snel ons boek ‘Wat Niemand Weet’ en kruip met een kop thee op de bank.