griepprik

Kreeg jouw kind ook een uitnodiging voor de griepprik?

Er ligt een brief van de huisarts op de mat, gericht aan Daniël. Hè, vraag ik me verbaasd af, krijgt Daan een uitnodiging voor een derde vaccinatie? Die boosterprik? Dat had ik niet verwacht en ik heb er ook nog niemand over gehoord. Als ik de envelop open maak, blijkt het een uitnodiging te zijn voor de jaarlijkse griepprik. Die hij eerder nooit kreeg.

Ik moet aan onze kinderarts in Amerika denken -waar we 6 jaar hebben gewoond. Daar gingen we naar een commerciële kinderartspraktijk voor de controles van alle drie de jongens. Hele aardige kundige artsen, maar wel Amerikaans. Dus kreeg Daniël daar altijd de griepprik als we voor de jaarlijkse controle kwamen. En omdat ik er toch was, werd hij mij ook aangeboden. ‘Het is belangrijk dat je overeind blijft mama, met drie kleine jongens’, zei de assistente dan en liet mij ook een snuif nemen. Een snuif ja, we kregen daar geen prik maar moesten een goedje opsnuiven. Simpel en zo gepiept. 

Griepprik

Nu sta ik met de uitnodiging in mijn hand en weet het even niet. Sinds we weer in Nederland wonen, krijgt Daniël geen uitnodiging meer -ondanks het ruisje in zijn hart. Ik ben er nooit achteraan gegaan. Teveel gedoe en hij is bijna nooit ziek.
‘Daan is hartstikke immuun voor alles’, zegt Harro als ik hem vraag wat we zullen doen. Ik grinnik, dat klopt op zich, al heeft ie deze herfst z’n eerste verkoudheid al te pakken -inclusief een ritje naar de teststraat. 

De huisarts heeft door die coronaprikken zijn bestand natuurlijk opgeschoond en nu staat Daan netjes in het rijtje ‘kwetsbaar’ en krijgt hij wel een griepprik-uitnodiging. Omdat de verwachting is dat het een zwaar griepseizoen gaat worden, weet ik het even niet. En natuurlijk ben ik na alle discussies ook gevoelig voor het argument ‘u beschermt met de griepprik ook anderen’.

Een reden om het niet te doen, is dat ik opzie tegen het hele verhaal eromheen: Daan voorbereiden dat hij weer een prik krijgt, 100 keer uitleggen dat het niet tegen corona, maar tegen de griep is. En uitleggen waarom alleen hij deze prik krijgt en wij niet. En dan ook nog in de rij met een zenuwachtig kind. Met enige weemoed verlang ik terug aan die Amerikaanse commerciële kinderarts, met z’n griepsnuifje. 

passend onderwijsIn Amerika gingen veel dingen anders, zoals ook het onderwijs. Lees het mee in de gebundelde blogs van Silvie over haar zoektocht naar een passende plek voor Daniël.