zorgverlener een oproepkracht

Is jouw zorgverlener ook een oproepkracht?

Heb jij in de zorgovereenkomst die je met de zorgverlener van je kind hebt afgesloten ook het vakje 'geen vast aantal uren' aangekruist? Omdat je bijvoorbeeld tijdens de vakanties andere uren afspreekt dan tijdens een schoolweek? Let dan op, want er is iets veranderd in de wetgeving.

De regels voor oproepkrachten zijn namelijk veranderd. Lees even mee met deze FAQ’s op het Ondernemersplein: ‘U mag iemand maximaal 1 jaar als oproepkracht voor u laten werken. Daarna (…) krijgt de werknemer recht op een vast aantal uren werk…’
Als je een zorgovereenkomst met een PGB-er hebt afgesloten, ben je werkgever en kan deze regel dus ook voor jou gelden. En krijg je er een administratieve taak bij.

zorgverlener een oproepkracht

Wanneer is een zorgverlener een oproepkracht? Als je onder het kopje Werkafspraken in de zorgovereenkomst het vakje hebt aangeklikt met iets als ‘geen vast aantal uren per maand of week’ of ‘uurloon met onregelmatige uren’. Dus als je hem of haar per gewerkt uur betaalt. Zie ook de definitie op het Ondernemersplein.

wat moet je doen?

Als je oproepkracht-PGB-er een jaar bij jullie werkt en jullie allebei tevreden zijn, zul je hem of haar een aanbod moeten doen (let op: schriftelijk of digitaal!) voor een vast aantal uren. En dan moet je minimaal het aantal uren aanbieden dat je zorgverlener gemiddeld heeft gewerkt.
Vraag hem of haar om schriftelijk te reageren. Gaat hij of zij akkoord, vul dan het wijzigingsformulier in. Je kunt ook in overleg een ander aantal uur afspreken (en dat regel je ook met een wijzigingsformulier). Gaat je PGB-er niet akkoord, dan blijft hij of zij oproepkracht en verandert er niets. Je zult alleen wel elk jaar een aanbod moeten doen.
Bewaar de schriftelijke reacties!

rituele dans

Als je niets doet, dan heeft je zorgverlener recht op de uren die je minimaal zou moeten aanbieden. Hij of zij zou dan dus kunnen eisen dat je die uren doorbetaalt. Maar dat wil je natuurlijk helemaal niet. De setting bij jouw thuis is zo informeel dat eisen, dwingen en formele rechten niet in je woordenboek voorkomen.
Daarom is ons advies om het er samen met een kopje koffie even over te hebben. En ben je allebei blij met de flexibiliteit van het oproepkracht zijn? Beschouw dan die jaarlijkse aanbod- en niet akkoord-emails als een rituele dans…

Maar, man o man, het blijft wel een gedoe met de zorg-bureaucratie. Wat dacht je van deze 27 stappen om een Wlz-indicatie aan te vragen? 

.