gesprekken

Als je kind zich op zijn eigen manier in gesprekken mengt

In mijn jongensgezin draaien veel weekenden om de Formule 1. Alle trainingen, kwalificaties en bijbehorende roddels worden uit en te na besproken. Soms vragen ze mijn mening, maar meestal niet; ze kennen mijn standpunten. Daniël vindt Max een held, maar is geen grote fan. Hij is een een veel grotere fan van Wie is de Mol. Hij kent alle deelnemers, wie er in welke aflevering het spel moest verlaten en uiteraard wie wanneer de mol was.

Op zondagmiddag reden we om logistieke redenen met twee auto’s terug naar huis, na drie weken zeilen in Friesland en op de Wadden. Simeon en Daniël reden met mij mee. Ik had radio 1, Langs de Lijn, aangezet. De jongens luisterden gezellig mee.
Voor de niet ingewijden: er zou in Spa, België, geracet worden dit weekend, Max zou starten ‘vanaf pole’, als eerste dus. Je begrijpt: spanning alom. Maar het bleef regenen in de Ardennen, de start werd steeds weer uitgesteld.
En dus moest er radiozendtijd gevuld worden. En dat was nou net deze week geen probleem met de aankomende wedstrijd op Zandvoort en alle commotie die dat veroorzaakt. Of zoals je wilt: die Prins Bernard veroorzaakt.
In de auto ontstond een discussie over de nut en noodzaak, over artiesten gratis laten optreden en toen viel uiteraard ook de naam Joshua Nolet, de voorman van Chef’Special, die zich laatst zo had uitgesproken. 

Gesprekken

Daniël hoort onze gesprekken meestal vanaf de zijlijn aan. Hij kan ze niet altijd volgen, heeft niet altijd een inbreng, maar houdt wel van de gezelligheid die ze met zich mee brengen. Maar bij de naam Joshua ging hij uiteraard meteen rechtop zitten, die kende hij. ‘Wat is er met Joshua?’
‘Joshua is boos, Daan’, antwoordde ik, met de intentie om het hem uit te leggen. Die kans kreeg ik niet, hij trok meteen zijn conclusie: ‘O, omdat hij naar huis moest in aflevering 5 van seizoen 21?’
‘Nee, zeg!’ reageerde Simeon zichtbaar geïrriteerd. ‘Jeetje Daan, niet alles gaat over Wie is de Mol, het gaat over de Formule 1…’
En niet alles gaat over de Formule 1, dacht ik maar zei niets. Het was druk op de weg, ook bij ons begon het te regenen, ik had mijn aandacht bij het verkeer nodig. 

Op de radio hoorden we dat de start opnieuw uitgesteld werd, de presentator stelde de vraag of er überhaupt nog wel gereden zou worden.
‘Formule 1 gaat niet door hè?’ zei Daniël opeens en wees naar de radio.
‘Dat klopt, voorlopig niet’, knikte ik en omdat ik nieuwsgierig was hoe goed hij had geluisterd, vroeg ik: ‘Weet je ook waarom het niet door gaat?’
‘Omdat Joshua Nolet boos is!’

En daarmee gaf hij eigenlijk wel een prima samenvatting van alle perikelen rond de zo geliefde autosport deze week. 

Wat Niemand Weet...Meer lezen over het leven met Daniël? De blogs van Silvie staan ook in ons boek ‘Wat Niemand Weet’