
Opeens stijgen de besmettingscijfers weer
Een wake up-call kregen we deze week. Plotseling gaan ook in Nederland de cijfers weer omhoog. Het aantal besmettingen stijgt, net nu we lekker de zomer aan het vieren zijn. Ik lees de krant en merk meteen aan mijn gespannen schouders hoe zwaar dit nieuws me valt.
Want laat ik eerlijk zijn, ook wij zijn van de zomer aan het genieten. Lekker naar buiten, terrasje, uit eten, paar dagen zeilen in Friesland. Blij dat alles weer open is en het leven licht en luchtig voelt. Wij hebben ook met familie aan één tafel gezeten, omdat het zo fijn is om elkaar weer te zien.
te soepel?
Tegelijk voelde een aantal versoepelingen al niet lekker. Dat ik nu weer zelf mijn karretje moet schoonmaken bij de Albert Heijn bijvoorbeeld. Wat dus lang niet iedereen doet. Waarom moest die ‘karwash’ verdwijnen? Het was juist een goede reminder dat het nog niet voorbij is. En waarom kan er eigenlijk weer gevlogen worden? Waarom blijven we niet in de buurt, zodat de kans op besmettingen kleiner is?
de jongeren
Ik snap al die jongeren wel, die nu zo bij elkaar kruipen. Ze houden zich al maanden koest, er zijn geen festivals, geen concerten. En als het dan mooi weer is en er mag weer wat… Er zitten grenzen aan hun solidariteit, zeker als ze niet persoonlijk of in de familie door corona geraakt worden.
Vooral het waarom van de regels is voor veel jongeren niet duidelijk (meer). Merk ik ook hier thuis in discussies met onze negentienjarige. Terwijl de regels zelf niet zo ingewikkeld zijn, laat een studie van de Universiteit van Utrecht zien: handen wassen, afstand houden en een mondkapje dragen. Zelfs CNN had dit onderzoek opgepikt.
besmettingscijfers stijgen
Maar toch, schrik ik nu de besmettingscijfers stijgen. En jij vast ook. Want wat als de scholen weer dicht gaan? En de dagbestedingen of kinderdagcentra? Hoe gaan onze kinderen én wij dat volhouden, straks als het herfst wordt?
Wat me wel duidelijk lijkt, is dat de zorginstellingen niet meer potdicht gaan. De Inspectie concludeert in ieder geval: ‘Aanbieders van jeugdhulp, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg moeten cliënten die binnen een instelling verblijven de mogelijkheid geven om hun naasten te ontmoeten.’
Handen wassen dus en afstand houden -over mondkapjes laat ik me maar niet uit op deze plek. We zijn ook hier thuis weer nauwgezetter.
Weet je nog de klap die het gaf, toen de scholen dicht gingen in maart? Lees nog even mee hoe dat voelde….