vriendschappen

9 tips om je vriendschappen te behouden

Met het krijgen van een zorgintensief kind merk je dat vriendschappen niet meer vanzelf gaan. De drukte van jouw jonge gezin schept een band met je trouwe vriendinnen omdat zij het allemaal ook gewoon retezwaar hebben met hun kleine kinderen. Het irritante bij ons is dat die drukte niet alleen de eerste jaren is, maar blijft voortduren. Dat er dus vriendschappen sneuvelen is bekend en te verwachten. Maar dat je dat ook kunt voorkomen is niet zo vaak beschreven. Hier 9 tips die ik als moeder van graag wat eerder had willen krijgen. (Voor de vaders hier, bedenk alles van de mannelijke kant.)

1. Ook vriendinnen mogen klagen

Luister naar de ‘klaagzang’ van je vriendin over haar drukke leven met haar perfect normale kinderen die ook heel lastig kunnen en mogen zijn. Je zal merken dat zij ook een mens is, die er helemaal doorheen kan zitten en dat schept weer een band. Je bent niet de enige en dat helpt vriendschappen.

2. Het is geven en nemen

Vul niet voor je vriendin in wat ze van jou denkt (ik zal wel te druk zijn om af te spreken, ik zal wel verdrietig worden als ik over mijn gewone kind wil praten, etc). Want dan geef je die vriendin niet de kans om echt naar jou te luisteren. Net als jij wil zij ook graag erkenning, al voel jij dat jij het dubbel nodig heb. Het blijft geven en nemen.

3. Neem het initiatief

Als je kind even onder de pannen is en jij na de PGB-administratie, behoefte hebt aan contact anders dan met je baas, collega’s of de mevrouw van de kassa; zoek dat contact! Bel, schrijf of ga langs een vriendin. Wachten tot zij ruikt dat jij je alleen voelt, kost te veel energie die je toch al weinig over hebt. En echt, even een uur iemand zien en horen doet al zoveel voor je dat je er weer flink tegenaan kan.

4. Voel je nooit minder

Voel je nooit maar dan ook echt nooit minder. Jij kan er niets aan doen dat jouw kind anders gaat dan andere kinderen. Jouw kind slaat of knijpt niet zomaar het kind van jouw vriendin. Probeer een oplossing te bedenken waarbij haar kind net even wat meer rekening houdt met jouw bijzondere kind dat sociale interactie ingewikkeld vindt. Je mag ook verwachten van jouw vriendin dat zij haar kind uitlegt dat jouw kind niet eng is als het niet kan praten, lopen of zitten. Dat het speciale vriendje van haar kind juist andere dingen weer heel goed kan. Zo leert het gewone kind van je vriendin van jullie allebei dat het leven altijd anders kan lopen en je begrip kunt tonen.

5. Geniet intens

Ja, je kan alleen afspreken als je een lieve man of vrouw thuis hebt, een dure speciale oppas of een dagbestedingsplek. Je bent misschien minder spontaan dan vroeger, even naar de kroeg of blijven hangen op een feestje lukt niet. Maar als je er even echt uit bent dan geniet je ook echt zoveel intenser dan voordat je je speciale kind kreeg. Dit weten je vriendinnen met kleine kinderen ook. Alleen als die kinderen wel alleen thuis kunnen blijven zijn ze het ineens vergeten dat jij nog steeds jouw kleine, grote kind hebt en je niet zomaar even weg kan.

6. Verdedig je keuzes niet

Accepteer nooit dat je vriendin jouw keuzes wil veroordelen die jij heel persoonlijk op jouw eigen gezin toepast. Misschien is ze bang dat je alleen maar de moeder-van bent. Ze zal zich zorgen maken dat je niet werkt. Terwijl je je uitbetaalt uit het PGB en daarmee een multifunctie hebt die een hele instelling met 12 man personeel samen uitvoert en jij alleen of samen met je partner. Verdedig je nooit naar haar. Ze zal het soms niet begrijpen dat jij geen andere keus hebt, dat is dan haar verlies. Een betere vriendin dan jij kan zij niet wensen. Zij mag niet oordelen over iets waar zij geen verstand van heeft.

7. Jippie! Geen luizenmoeder

Nee, je bent geen normale schoolpleinmoeder. Als je je kind zelf brengt dan sta je met hopelijk 2 andere ouders en een hoop taxichauffeurs te wachten bij het hek. Mocht je een ouder aardig vinden, knoop dan een gesprekje aan. Je zal merken dat dat fijn kan zijn. Verder scheelt het je wel weer enorm veel extra werk omdat je niet als luizenmoeder, klassenmoeder of overblijfmoeder verwacht wordt. Als je dat toch erg mist dan begin je een app groepje voor alle ouders van de zorggroep van je kind. Misschien ook heel gezellig.

8. Maar ook geen supermoeder

Leg je vriendin uit dat je het echt lief van haar vindt als ze je voor de zoveelste keer een ‘supermoeder’ noemt. Maar dat dat te makkelijk gezegd is. Supermoeders hebben net als gewone moeders behoefte aan aansluiting en contact. Het voelt eerder alsof je wordt weggezet dan dat iemand echt vraagt hoe het met jou gaat. Helaas ben je zelf vaak te moe om je super te voelen.

9. Gelukkig, herkenning

Uiteindelijk ga je merken dat je niet alleen bent. Dat ouders zoals jij heel veel aan elkaar hebben en dat er nieuwe vriendschappen op je pad komen als je zoekt naar mensen die hetzelfde meemaken als jij.  Wij ‘ouders van’ weten wat vriendschap betekent. Het is steun krijgen en geven en je weer jezelf voelen en niet alleen maar moeder van.

Wat Niemand Weet...Die herkenning vind je ook in ons boek Wat Niemand Weet. Geef het cadeau aan je vriendinnen, dan zullen ze je beter begrijpen. En dat komt vriendschappen ten goede!